Roosje Hindeloopen is (al een jaar) Hofleverancier

Algemeen
Afbeelding

HINDELOOPEN - Roosje Hindeloopen (officieel Oud Hindelooper Kunst, voorheen A. Roosje, anno 1894) kreeg een jaar geleden, in december 2020, het predikaat ‘Hofleverancier’.

Alleen kon de commissaris van de Koning, drs. Arnoud Adrianus Maria (Arno) Brok, het predicaat toen niet uitreken wegens de zware coronamaatregelen. Afgelopen zaterdag 30 oktober kon dat wel. En dus toog Arno Brok naar het stadje aan het IJsselmeer om alsnog het predicaat van Hofleverancier te overhandigen aan eigenaar Titus Stallmann.

Om het predicaat van Hofleverancier te mogen dragen, moet een bedrijf minimaal een eeuw bestaan, een onberispelijke reputatie hebben en ook een regionaal karakter. De ambachtelijke meubemakerij Roosje Hindeloopen voldoet daar in alle opzichten aan en daarom mocht eigenaar Titus Stallmann een jaar na de erkenning het officiële predicaat alsnog in ontvangst nemen. ‘Een kroon op ons werk’, zo reageerde Stallmann al in december 2020.

Koninklijk Huis

Alhoewel het predicaat van ‘Hofleverancier’ los staat van het Koninklijk Huis, kan Stallmann de titel met recht dragen: al in de 19de eeuw kocht koningin Emma hier een prikslee. En de ‘Friese dames’ kochten een volledig kamermeubel voor de geboorte van prinses Beatrix. Ook koning Willem Alexander liet een kinderstoel uit Hindeloopen leveren.

Het bedrijf bestaat inmiddels al 126 jaar en is gespecialiseerd in taditionele Hindelooper kunst. Inmiddels staat al de vierde generatie Stallmann aan het roer, maar Roosje Hindeloopen werkt nog steeds op de oude, ambachtelijke basis met authentieke kleuren en motieven. Roosje maakt handgemaakte en handbeschilderde meubelen. Het is het oudste bedrijf in Hindelooper hout-, snij- en schilderkunst en draagt bij aan het instandhouden van de kenmerkende Hindelooper kunst en cultuur.

Titus Stallmann is trots: ‘Ontzettend, ja. Het is zo mooi ook dat mijn vader het ook kan meemaken. Dat maakt het echt heel bijzonder’, zo reageerde hij voor de microfoon van Omrop Fryslân. Door corona werden de festiviteiten uitgesteld tot nu, maar: ‘Dat heeft ook een voordeel. Nu hebben we het bordje ook echt aan de muur hangen.’

Arend Roosje

In dit blad besteedden we in november 2019 met een coververhaal al uitgebreid aandacht aan Titus Stallman en Roosje Hindeloopen. Wie wil kan via ISSUU op Internet dat hele verhaal in GrootBolsward/IJsselmeerkust nog eens opzoeken. In dat nummer gingen we ook even terug naar de historie. Hoe begon het verhaal van deze Hofleverancier ook al weer?

Op 11 oktober 1869 komt Arend Roosje ter wereld op Nieuwstad A50 (nu nummer 44) in Hindeloopen, als één van de zeven kinderen van scheepstimmerman Hielke Pieters Roosje en zijn vrouw Pietrick Arends Strop. De jonge Arend blijkt talent te hebben voor de fijnschilderkunst en ontwikkelt een voorkeur voor het decoreren en restaureren van oude Hindelooper meubels.

Als Arend in 1885 zestien jaar is, trekt een werk van hem, een fraai uitgesneden en beschilderd kistje, op een tentoonstelling in Rotterdam de de bijzondere aandacht van Wilco Julius van Welderen, baron Renger, oud-burgemeester van Leeuwarden en lid van de Tweede Kamer. Doe noemt de jongste deelnemer van de expositie een ‘ruwe diamant.’ Weliswaar zeer getalenteerd maar de kunst moet beschaafder en verfijnder worden, vindt de baron, en hij biedt Arend een studie aan op de Haagse tekenacademie. Daarnaast volgt hij tekenlessen in Alkmaar en de Kunstnijverheidsschool in Haarlem. ‘Teren op de zak van anderen’ is echter voor Arend Roosje geen optie, vandaar dat hij niet al zijn studies afmaakt. Hij trouwt met Trijntje F. Kooy en krijgt samen met haar zes kinderen.

In 1894 begint Arend in zijn geliefde Hindeloopen een eigen bedrijf in beschilderde en uitgesneden voorwerpen. In 1896 komt één van zijn leerlingen, Eberhart Ebertus Stallmann uit Hindeloopen, bij hem in dienst als meubelmaker/houtbewerker en werkt zich op tot zijn rechterhand. Als Arend Roosje in 1914 na een lang ziekbed sterft, wordt zijn bedrijf voortgezet door Eberhart Ebertus Stallmann.

Meer dan een eeuw later zegt Titus Stallmann: ‘We zijn een bedrijf dat zelf meubels maakt en beschildert. Arend Roosje is het bedrijf in 1894 begonnen met de gedachte dat het één niet zonder het ander kan. Die combinatie, als echt Hindelooper product.’

Afbeelding
Afbeelding