Scheepsbel Zr Ms Makkum bij Ald Makkum in bewaring gegeven

Foto: Judith van Lavieren

MAKKUM - De Zr MS Makkum is het oudste nog in dienst zijnde marinevaartuig. Het werd in 1985 in de Makkumer haven gedoopt door mevrouw Tichelaar. Op 2 juli j.l. lukte het niet om met het schip naar Makkum te komen.

Drie bemanningsleden van de ZR MS Makkum waren over land naar onze flecke gekomen om zoals de traditie vereist de scheepsbel tijdens onderhoud in bewaring te geven in de plaats waarnaar het schip is vernoemd.

Durkje Hoeksema heette de heren Visser, aan de Wiel en Bakker van de bemanning van de Zr MS Makkum en burgemeester de Vries hartelijk welkom in Makkum. Ze vertelde dat ze onlangs erg haar best had gedaan om de tegel van Makkumer aardewerk die tijdens de doop van het schip was aangeboden in bezit te krijgen. Ze dacht dat het mislukt was, maar haar vrienden bleken de tegel te hebben gekocht om aan haar cadeau te doen.

Commandant Menno Visser vertelde de genodigden daarna over de Zr MS Makkum die al decennialang niet meer in Makkum is geweest. Hoe het schip vlak voor de Coronacrisis nog windkracht 12 trotseerde, dat het vele explosieven opspoorde in de Noordzee en als triest sluitstuk nog kon helpen met het lokaliseren van een gezonken Urker kotter. Het schip ligt nu in het droogdok voor onderhoud. Naar verwachting zal dit ongeveer 9 maanden duren en zal daarna haar laatste operationele periode van circa 6 jaar in gaan. De scheepsbel is belangrijk op een marineschip, legde hij uit. Vroeger was een bel de manier om de tijd (en de verschillende wachten) op een schip aan te geven, bij de marine wordt die traditie nog steeds in ere gehouden. En tot op de dag van vandaag is het voorschrift om een scheepsbel aan boord te hebben om in geval van mist de bel te kunnen slaan.

Burgemeester de Vries van Súdwest- Fryslân beloofde de bel met aandacht, liefde en zorg te omringen. “De open vriendschappelijke sfeer aan boord die u beschreef heerst ook in Makkum, dus dat komt wel goed. Over ongeveer 9 maanden hopen we deze ceremonie in tegengestelde richting uit te voeren”, aldus De Vries.

Na een kleine koffiepauze poseerde men met de bel voor it Posthus, hierna ging men naar het Waaggebouw om de bel officieel over te dragen. De bel werd opgehangen en voorzien van de klepel. Burgemeester de Vries luidde de bel en hiermee was de tijdelijke overdracht officieel geworden.

Otto Gielstra van Ald Makkum had in het archief enkele foto’s van de Zr MS Makkum weten te vinden en deze werden aan het publiek getoond en met inbreng van diverse aanwezigen van commentaar voorzien. Onder het genot van een hapje en drankje werd nog even nagepraat.

Door: Judith van Lavieren/Makkum Nieuws
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Bolsward - IJselmeerkust

Wees loyaal – aan onze vrienden