Koninklijke Onderscheiding voor Jan en Afke Volbeda

Algemeen
Afbeelding

Aanvankelijk dacht Jan nog dat het een grap was van zijn muziekvriend Fokko Dam, maar al snel werd duidelijk dat het echt de burgemeester was. Zij liet weten dat Jan en Afke door hun jarenlange vrijwillige inzet voor de gemeenschap een Koninklijke Onderscheiding kregen en benoemd werden tot lid in de orde van Oranje-Nassau.

Het echtpaar Jan en Afke Volbeda uit Makkum behoort tot de zeventien inwoners van de gemeente SúdWest Fryslân die afgelopen vrijdag tijdens de lintjesregen een Koninklijke onderscheiding kregen. De uitreiking van de lintjes verliep wel een beetje anders dan gebruikelijk vanwege het coronavirus. Jan was thuis aan het werk en Afke was net thuis toen ze werden gebeld door de burgemeester van SWF, Jannewietske de Vries.

Jan (60 jaar) is bijna 50 jaar lid van Hallelujah en bekleedde in die jaren diverse functies. Hij was secretaris van de muziekvereniging en neemt al jarenlang de opleiding van jeugdige slagwerkers voor zijn rekening. Jan is actief bij Kerst-Zing-Mee, het 4-mei comité, de rommelmarkt en het koor Nostalgia. Hij is 30 jaar mantelzorger en verkeersregelaar bij grote evenementen.

Ook Afke (58 jaar) is 30 jaar mantelzorger. Zij doet veel hand- en spandiensten bij concerten van Hallelujah, is vrijwilligster bij de Kerst-Zing-Mee en docent in de handwerkwinkel. Ze is actief bij de Sinterklaasintocht, Sint Willedei en Koninginnedag/Koningsdag en helpt waar nodig is bij activiteiten in het Makkumer MFC. Afke is collectant bij het Longfonds en Anjercollecte en evenals Jan, verkeersregelaar bij grote evenementen.

Vrijwilligers dragen de gemeenschap liet burgemeester Jannewietske de Vries weten. De gemeente kan niet zonder hen. De burgemeester hoopt na de coronacrisis de versierselen persoonlijk te kunnen uitreiken. Zij liet namens de gemeente SWF een bos bloemen thuisbezorgen.

Bron : Makkumnieuws.nl Auteur:  Sjirk Wijbenga Beeld : Makkumnieuws

Afbeelding