Start wereldwijde campagne Orange the World Fryslân: Waterpoort Sneek kleurt oranje

Algemeen
Waterpoort kleurt oranje
Waterpoort kleurt oranje Foto: Piety van der Veer

SNEEK - Van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (de Internationale Mensenrechtendag) is het Orange the World. Dit is een terugkerende wereldwijde campagne – georganiseerd door UN Women - waarbij aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen. De opening van de campagne in Friesland vond vrijdagmiddag plaats in Sneek.

Opening 24 november
Wethouder Marianne Poelman van gemeente Súdwest-Fryslân gaf even na 17.00 uur het officiële startsein van de campagne Orange the World in Friesland bij de Waterpoort. Daarvoor vonden al diverse activiteiten in het teken van de campagne plaats op het Waltaplein, tegenover het gemeentehuis aan de Marktstraat.

Thema van 2023: ‘Veilig, overal en altijd’
De campagne is dit jaar gericht op bewustwording. Geweld tegen vrouwen en meisjes komt namelijk op allerlei plekken in de samenleving voor; op het werk, bij de sportclub, in het uitgaansleven, bij festivals, in het onderwijs, bij studentenverenigingen en achter de voordeur. En iedereen kan iets doen om dit geweld te voorkomen of te stoppen.

#medestander
Orange the World nodigt iedereen uit om onderdeel van de oplossing te worden en zich #medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Via www.orangetheworld.nl kunnen bezoekers de ‘medestander pledge’ (belofte) ondertekenen.
16 dagen actie in Súdwest-Fryslân

Na de aftrap op 24 november vinden tot 10 december in Súdwest-Fryslân de volgende acties plaats: 

  • De Waterpoort in Sneek is elke dag in de avonduren oranje verlicht.
  • Burgemeester en wethouders ondertekenen de #medestander pledge.
  • Op maandag 27 november hangt de projectvlag ‘Stop geweld tegen vrouwen’ aan de gevel van het gemeentehuis.
  • Stichting Sociaal Collectief besteedt met behulp van ondersteunende les- en voorlichtingsmaterialen aandacht aan het thema.
  • Cultuur Akte2 organiseert een workshop met Daisy Veenstra, de ‘rappende psycholoog’.
  • Scholen (voorgezet en middelbaar) krijgen een toolkit met les- en voorlichtingsmaterialen. In deze toolkit zit o.a. de film van Fier, het gedicht van de ervaringsdeskundige en het lied van Daisy Veenstra.

Afbeelding
Afbeelding